Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

ERASMUS - szülői látogatás

2023-05-24 08:15:00

2023 április 16.-án egy magánút keretein belül látogatást tettünk Németország Bajor tartományának Cham városában, ahol Ajtony fiunk 11 hónapos oktatása folyik a Siemens Berufsschule-ban.

Az iskola egy igazán impozáns helyen az óvárostól nem messze a városi Campus területén található. Tudomásom szerint ez Bajorország legmagasabb szintű szakiskolája ahol elektronikát és gépészetet is oktatnak. Az iskola felszereltsége kitűnő, minden adott egy modern haladó XXI.századi képzéshez. A tanárok digitális táblán a tanulók digitális eszközökön dolgoznak , illetve adnak számot tudásukról. Az iskola autószerelőket is képez elektromos modellekhez , így láthattuk a garázsokban a legmodernebb elektromos autókat , melyeken a diákok tanulnak. Ezekhez az autókhoz több elektronikus alkatrészt is gyártanak a közeli Zandtban található ZOLLNER gyárban, ahová fiunk tanüzembe jár. A gyárnak saját 200 főre tervezett tanüzeme van, ahol volt szerencsénk egy gyárlátogatás keretein belül szétnézni. Mind a gépészeti, mind az elektronikai, mind a mechatronikai oktatás magasszintű. A tanulók a legmodernebb eszközökhöz férnek hozzá, mint például robotkarok, 3D nyomtatás , pneumatikus rendszerek, vezérlők. A gyárban egyébként 170 fős fejlesztő részleg is működik. A gyárlátogatás kapcsán az egyik legmegrázóbb dolog egy olyan hordozható műszív látványa okozta számomra, amit szívtranszplantációra váró gyermeke részére terveztek, hogy ne kelljen ágyhoz kötve tölteniük a várakozási időt.


Így 8 hónap után szülőként nagyon jó volt látni a segítőkészséget amit A Siemens Berufsschule részéről Christian Schoetz igazgatóhelyettestől , Dr Alexandra Pirzer HR igazgatótól és Matthias Karl tanüzemvezetőtől kaptunk. Köszönet érte mindhármuknak! Ez a lehetőség fiunk szakmai , kulturális és német nyelvtanulásához nagyban hozzájárult. Cham városában tett sétánkat követően és a táj változatos domborzatában gyönyörködve hagytuk hátra a környéket és folytattuk utunkat Prága felé.

 

Asztalos Csaba
szülő